Projecten

Gevelrenovatie in de Jordaan, Amsterdam

Hartje Amsterdam. Niet de meest ruimtelijke locatie voor een gevelrenovatie.

Samen met Lenferink Renovatie verzorgen wij het reguliere onderhoud en de update van panden door het herstel van gevels. Bij een van deze panden werd ons gevraagd de gevel extra goed te inspecteren. Dit omdat het element al jaren problemen vertoonde, met name scheurvorming en uitzetting van de gevel.

De gemetselde gevel rustte op dragende elementen vanwege een uitbouw van een naastgelegen pand. Uit een constructief rapport bleek de oorzaak van het probleem:  de gevel rustte op een een falend ‘dragend’ element.

Na enkele inspecties op locatie bleek het probleem zich nog steeds te ontwikkelen. We besloten eerst in gesprek te gaan met de opdrachtgever. De kwalitatief beste én meest veilige oplossing was om de gemetselde gevel te vervangen voor een HSB-wand met Keralit-bekleding. Zo kon tevens een hogere isolatiewaarde behaald worden. En last-but-not-least: door de gevel op deze manier aan te pakken kozen we voor zekerheid voor heel wat jaren: want met deze oplossing kan de gevel weer diverse ouderhoudscycli mee. Niet onbelangrijk op deze moeilijk bereikbare plek..

Logistieke uitdaging

Het werk was een aardig logistieke uitdaging in de smalle straten van de Jordaan. We voerden de materialen aan en af in de ochtend. In goed overleg met de bewoners wisten we ruimte te creëren voor de bouwkraan die de materialen voor het HSB-gevelelement op zijn plek moest brengen. Daarnaast was de veiligheid natuurlijk een belangrijk item. Gezien de krappe ruimte was het niet mogelijk een steiger op te bouwen. Daarom plaatsten we een speciale ‘hangbrug’. Zo konden we de gevel op een veilige manier bereiken, de gevel slopen, materiaal aan- en afvoeren en de HSB-gevelelement opbouwen.

Een goed begin..

Ook uit dit project blijkt weer hoe belangrijk een gedegen voorbereiding is en hoe je je op alle scenario’s moet kunnen anticiperen. En vooral ook: hoe essentieel de communicatie met alle betrokkenen is. Gedurende de renovatie was het overleg met en de medewerking van de buurtbewoners erg waardevol. De uitvoering van het geheel is dan ook probleemloos verlopen.

QUOTE OPDRACHTGEVER

“Top gedaan, een mooi resultaat”

QUOTE MEDEWERKER BOUWPLAATS

“Creatieve oplossing”

“Dit project leverde een bijzondere transformatie op! Normaliter metselen we beschadigde gevels opnieuw op. Het aanbrengen van het HSB-element was best spectaculair in die smalle straat. Ik vond het interessant om voor te bereiden en te begeleiden. Fijn om te zien hoe blij de bewoners waren met onze benadering en samenwerking. Ik ben er best trots op dat alle logistieke uitdagingen naar wens zijn opgelost!”

Informatie

  • Bedrijf
  • Plaats
  • Amsterdam