De woningen in de Mierisstraat in Amsterdam zijn allemaal al meer dan 100 jaar oud, dus gevoegd en gebouwd met kalk. Na verloop van tijd waren de voegen versleten en ontstonden er scheuren in de muren. Tijd voor restauratie en schadeherstel van de gevel!
Om de binnenmuur en buitenmuur met elkaar te verankeren, worden er ankers gebruikt. Vroeger werden deze ankers gemaakt van ijzer. IJzer zet uit, tot acht keer zijn oorspronkelijke dikte. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de muur: scheuren!
Voordat de werkzaamheden gestart worden, wordt de huidige situatie geanalyseerd. Om de gevel weer sterk en stevig te maken moeten veel ankers vervangen worden. Dit betekent de muur uithakken, ankers vervangen als dat mogelijk is, of de ankers schoonmaken, roest verwijderen en in een vetverband wikkelen. Het vetverband zorgt ervoor dat het ijzer niet weer uitzet. De muren worden opnieuw opgemetseld en gevoegd; met een knipvoeg. Dit is de typische voeg die veel terug te zien is bij oude gebouwen. Deze voeg zetten vergt veel kennis en ervaring en is echt een vak apart!
Niet alleen de voeg is ingewikkelder bij restauratie, ook het vinden van een bijpassende originele steen is een belangrijk, maar ingewikkeld proces. Bij restauratie moet de steen precies als de oude steen lijken. Als de oude steen niet meer gevonden kan worden, wordt een vergelijkbare steen gebakken of bijgekleurd. Een lastig en precies karwei!